Dienst 1 - Praktijk voor haptotherapie Christa van Wijk

Haptotherapie

Wat is Haptotherapie

Haptonomie is de wetenschap van de ontwikkeling van het gevoelsleven. Haptotherapie is een toepassing van de haptonomie. Het is een ervaringsgerichte therapievorm waarin je weer leert herkennen welke signalen je lichaam geeft. Je gevoelsleven ontwikkeld zich door interactie met andere mensen. Door in een veilige omgeving , samen met mij, te ervaren waar je het als een last ervaart en er mee te oefenen om het op andere manieren te doen, vergroot je vrijheid om te bewegen en reageren. In de begeleiding word je aangesproken op je kracht en je mogelijkheden die je in je hebt. Aanspreken op wie je wil zijn maar nog niet kan zijn.

Ontmoeting - Praktijk voor Haptotherapie Christa van Wijk

Hoe gaat de therapie

Wanneer je een vraag hebt waar jezelf niet mee verder kunt ga je hulp zoeken. Afhankelijk van het probleem wat je ervaart kies je voor een specifieke aanpak. Veel mensen hebben van haptotherapie gehoord of worden op het spoor gebracht door de huisarts, psycholoog, bedrijfsarts of een bekende die zelf positieve ervaringen heeft met haptonomie. Haptotherapie is vrij toegankelijk, wat wil zeggen dat er geen verwijzing nodig is. Vanaf de eerste afspraak is gaan we aan de slag. Je hulpvraag ervaar je als een probleem en daar wil je vanaf. De oplossing van het probleem is werken aan de oorzaak hiervan, waardoor de last verdwijnt. We gaan dus niet graven in het verleden of aanleren van trucjes, maar werken in het hier en nu. Waar loop je vast? Haptotherapie is heel praktisch en concreet: samen onderzoeken, oefenen en beleven. We doen dit door middel van aansprekende gesprekken, gevoelservaringen en ervaringsoefeningen. Het mooie hiervan is dat je door deze ervaringen letterlijk handen en voeten krijgt, waardoor je meteen volgende stappen kan maken. De therapie begint met 3 sessies intake. Elke sessie duurt 50 minuten. Na de intake stel ik een behandelplan op en zullen we deze bespreken. Hoeveel behandelsessies daarna zijn ligt aan de vraag waarmee je binnen komt. Tussen de sessies zit 2 tot 4 weken, omdat vaan het meeste met je gebeurt tussen de sessies door. Tijdens de sessie doen we of oefeningen of aanrakingen op de behandelbank, waarin je leert waar jouw lichaam grenzen aangeeft en waar jouw kwaliteiten liggen. Hoe je daarmee omgaat en of je dit anders zou willen. De oefeningen zijn divers en gaan om hoe jij je letterlijk en figuurlijk beweegt en hoe je bewogen wordt. Bij de aanraking lig je (meestal op je buik) op de behandelbank, waar ik je op de rug aanraak.

Voor wie

In de Haptotherapie leer je wat jou beweegt en hoe je bewogen wordt. Maar ook hoe anderen naar jou bewegen en door jou bewogen worden Haptotherapie is voor iedereen die die ervaart dat er dingen zijn die belemmeren om vrij te bewegen, maar moeilijk kan omschrijven wat die "dingen" en belemmeringen zijn. Haptherapie helpt om "te zijn wie je bent, op jouw wijze, op jouw tijd" (- Anne Terruwe-) Haptonomie gaat over het versterken van verbinding. Verbinding tussen wat je denkt en voelt. Verbinding tussen jou en de ander. Verbinding tussen wat je wenst en wat je doet. In de begeleiding word je aangesproken op je kracht en je mogelijkheden die je in je hebt. Aanspreken op wie je wil zijn maar nog niet kan zijn. Soms is dit aanspreken al voldoende. Soms is het werken voordat het vanzelfsprekend wordt.

Voor praktische informatie over bereikbaarheid, kosten en veelgestelde vragen, klik op de onderstaande knop

Scroll naar boven