Voorbeelden indicaties Haptotherapie
Wanneer Haptotherapie
Indicaties voor haptotherapie
– Je weet niet wat je wilt en wat je voelt.
– Je hebt gevoelens van onzekerheid.
– Je weet niet hoe je jezelf kunt zijn of wie je eigenlijk bent.
– Je weet het allemaal wel, maar toch lukt het niet om zelf te veranderen.
– Je hebt schijnbaar alles goed voor elkaar, maar het voelt niet zo.
– Je vindt het moeilijk om contact te maken.
– Je hebt problemen in je relatie.
– Je hebt klachten door stress, overspannenheid of burn-out.
– Je verkeerd in een overgangsfase in je leven.
– Je hebt een moeilijk moment in je leven, bijvoorbeeld bij het verlies van een dierbare of door het verlies van een baan.
Voorbeelden
Omgaan met verandering
“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”. Ken je deze uitdrukking? Op de grens van wat vertrouwd is en niet meer vertrouwd is, ervaart iedereen ongemak. De beleving hiervan is heel individueel en subjectief, maar wordt over het algemeen beleefd als angst. Deze emotie is een heel natuurlijk gegeven als reactie op iets nieuws, iets onbekends. In de begeleiding leer je dat jouw emoties niet je vijand zijn, maar juist de motor voor verandering.
Ontdekken wie je bent
Wat is er leuker dan jezelf beter te leren kennen. In de begeleiding word je aangesproken in wie je bent. Waar ben je goed in en hoe heb je dit kunnen ontwikkelen? Je krijgt inzicht in wat je denkt, wat je voelt en hoe je in het leven staat. Door dit inzicht maak je keuzes die dicht bij jezelf liggen.
Zelfontwikkeling
Je hebt alle kwaliteiten in huis om jezelf te ontwikkelen. Het meeste leer je buiten je comfortzone. Maar dat is natuurlijk wel spannend. In de begeleiding ervaar je wat ieder mens nodig heeft om te groeien: rugdekking en ruggensteun. Je leert wat je het meeste nodig hebt en hoe je dit uit jouw omgeving kan krijgen. Want samen word je meer jezelf.
Verlies
Bij de begeleiding van verlies wordt veelal aandacht besteed aan het verwerken en accepteren van verlies. Het is heel moeilijk en eigenlijk ook niet mogelijk om het verlies van iemand of iets waar je heel veel van houdt te verwerken en accepteren. Wat je wel kunt doen, is leren om met je verlies verder te leven. En dat is iets anders. Welke betekenis heeft het verlies voor je nu en in de toekomst? In de begeleiding kijken we samen hoe je hiermee verder kunt.
Burn-out en Bore-out
Je gedrag is al van jongs af aangeleerd. Als hierbij de nadruk ligt op doen en presteren ontwikkel je een grondpatroon waarbij voeling en verbinding met jezelf op de achtergrond staat. De ander of het werk staat voorop en perfectionisme ligt op de loer. Het kan altijd beter. Je kwaliteit wordt goed kunnen aanpassen en zorgen voor de ander. De keerzijde is dat je jezelf kwijtraakt en eigen grenzen niet meer ervaart. Tot het te laat is. Daarom is de kern van de begeleiding de verbinding (weer) ervaren met jezelf in relatie tot de ander(en).
Denken en voelen
Je bent in evenwicht als je denken is verbonden met je gevoel en je gevoel verbonden is met je denken. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk is dit soms lastig. Vooral als je al vroeg hebt geleerd om goed na te denken en verstandig te zijn. Maar de meeste keuzes die je maakt zijn gebaseerd op diepere emoties en intuïtie. In de begeleiding leer je jouw emoties kennen die je bewegen in relaties met anderen. Dit inzicht kan je helpen om bewuster keuzes te maken.
Worden wie je wil zijn
Ken je het gevoel dat je soms geleefd wordt? Je bent van nature een heel sociaal persoon, behulpzaam en op anderen gericht. Mooie kwaliteiten. Dat maakt het wel lastiger om ook aan jezelf te denken. Als je dat te weinig doet, kan het gebeuren dat je jezelf een beetje kwijtraakt. In de begeleiding leer je de balans herstellen van er voor de ander zijn en ook voor jezelf zijn.
Misbruik en mishandeling
Misbruik en geweld overkomt zowel volwassenen als kinderen. De gevolgen zijn voor iedereen anders. Ze grijpen diep in op het vertrouwen van jezelf en het kunnen vertrouwen van anderen. In relaties met anderen blijf je op afstand en laat je jezelf niet (meer) zien. Of juist andersom. Je gaat je afhankelijk en weerloos gedragen in relaties, waardoor mensen keer op keer over je grens blijven gaan. In de begeleiding leer je baas te worden over je eigen “voordeur”. Jij bepaalt of je opent of sluit voor contact. Door vertrouwen te krijgen in jezelf en anderen voel je je vrij.